Volg ons op: Volg ons op Twitter

Systemisch werk

Ieder mens is onderdeel van verschillende systemen (of groepen). Je familie is een systeem en ook je werk, je sportclub of je studiegroep is een systeem. Jij bent daar een (onder) deel van.

Onze familie, ook wel je systeem van herkomst genoemd, is een heel belangrijk onderdeel van je bestaan waaruit veel patronen, waarden en overtuigingen, die je vandaag de dag nog hebt, hun oorsprong hebben.

Wanneer je tegen bepaalde problemen aanloopt, gedrag hebt wat je in de weg zit of dat je voor je gevoel steeds door bepaalde belemmeringen geblokkeerd wordt, dan kan dit zijn oorsprong hebben in je gezin van herkomst. Wie we nu zijn heeft alles te maken met ons verleden. Je zou kunnen zeggen dat de dynamiek van ons systeem van herkomst nog doorklinkt in het heden. We zijn als het ware verstrengeld met ons gezin van herkomst. Elk systeem kenmerkt zich door een bepaalde orde, een soort van balans tussen geven en nemen en een verbondenheid.

Wanneer 1 van deze "wetten" geschonden wordt, ontstaan er verstoorde verhoudingen in het systeem. Symptomen die hier een gevolg van kunnen zijn: aan kracht verliezen, onbedoelde ruzies, verslavingen, angsten, depressieve of onduidelijke lichamelijke klachten etcetera.

Een familieopstelling is een manier om hier inzicht in te krijgen en een stap te zetten in het herstellen van het evenwicht, zodat de energie weer kan stromen. Het onzichtbare wordt zichtbaar. Een natuurlijke manier om verder te ontwikkelen in de gewenste richting.

Het Systemisch Werken vindt zijn oorsprong in de systemische familietherapie van Bert Hellinger. Deze methodiek maakt verstoorde verhoudingen binnen systemen (familie en organisaties) zichtbaar.

Systemisch Werk biedt d.m.v. een opstelling mogelijkheden om dieper in een systeem te kijken. Zo wordt inzicht verkregen in hoe mensen verstrikt zijn in de systemen waarvan zij deel uitmaken, ongeacht of dit een familie- of organisatiesysteem is.

Oplossingen worden mogelijk als de verstoorde structuur eenmaal zichtbaar is. Dan kunnen de relaties weer in overeenstemming komen met de natuurwetten. Energie kan weer stromen en de cliƫnt kan meer in zijn of haar kracht komen en op een positieve manier in de relatie, het gezin, de familie of een organisatie functioneren.